RECENSIONER

På denna sida kommer det komma sporadiska recensioner av olika filmer. Det som skrivs är enbart skribentens åsikter om filmen och representerar inte hela Ronin Media, så därför signeras allt med recensentens namn under. Vad man tycker om en film är alltid subjektivt. Graderingen sker med Katanasvärd där 5 är toppbetyg och 1 är uselt.

Vill du skicka in en recension av en film du vill lyfta fram eller ge en hjälpande Harakiri? Maila bild på omslag, filmens titel och recension undertecknat med ditt riktiga namn till: johnny@roninmedia.se och märk mailet Recension.

PRISONERS (2013) med Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman, Viola Davis, Terrence Howard m.fl.

Se länk till IMDB här.

Handling: Denna film är ett spännande kriminaldrama som biter tag i tittaren redan i ett tidigt skede i filmen. Den handlar om 2 små flickor som blir bortrövade och familjerna till de båda ger sig ut för att tillsammans med polisen leta rätt på dom. En man grips och de flesta tror att fallet är löst, men det visar sig inte vara det alls. Det tar sig tvära vändningar genom filmen där samtliga inblandade griper efter halmstrån. Polisen Loki (Gyllenhaal) blir väldigt engagerad i detta fall och satsar allt han har på att lösa det. Pappan Keller Dover (Jackman) rövar bort den misstänkte och torterar honom till att erkänna var han rövat bort flickorna alltmedans tiden rinner ut för dom. Familjernas desperation blir allt större vartefter tiden går, och Loki finner små detaljer som gör att han börjar tvivla mer och mer på om den första misstänkta mannen är verkligen rätt... Överlever flickorna? Grep de rätt gärningsman?

Filmen är oerhört bra regisserad av Dennis Villaneuve och kamera samt skådespeleriet i denna film är direkt oklanderligt. Den sätter dig på helspänn och hela storyn i manuset är bara riktigt, riktigt bra precis som hela filmen i övrigt. Denna kan ses på Netflix.

Den får hela fulla 5 Katanas!

Recensent: Johnny Höglin


BLÅ ÖGON (2014) med Louise Peterhoff, Sven Nordin, Karin Franz Körlof, Adam Lundgren, Linus Wahlgren, Cecilia Frode, m.fl.

Se länk till IMDB här. 

Handling:  Detta är en fiktiv serie som drar en hel del paralleller till dagens politiska arena och hur den ter sig. Jag måste säga att då jag lägger märke till detaljer då jag tittar på serier och filmer så var jag oerhört ljummen inför denna just för att den var svensk. Men ack så fel jag hade... Denna serie är riktigt bra. Skådespeleriet är fantastiskt, filmandet är fenomenalt bra, samt hur de väljer att varva mellan karaktärerna och hur saker utvecklar sig kring dessa vartefter intrigerna fortgår. Denna serie ger även en liten fingervisning i hur politiskt fulspel kan yttra sig i maktens korridorer oavsett parti med en oerhörd realism som förfärar alla oss med en fungerande hjärna för sannolikheten att det ser ut såhär på riktigt är väldigt hög. Denna serie har allt. Intriger, action, humor, romantik.Vi får delta i politiska mord, hemliga politikermöten, nazistiska terrordåd, skumma möten, fina familjestunder, oväntad kärlek med mera. 

Sverige kan om de vill ordentligt vilket visar sig här och i andra stora produktioner. Kanske släppa sargen och värdegrundskonservatismen lite mer så är vi snart ikapp danskarna, och sätter Sverige på den internationella filmkartan igen. Det enda som minimerar ett maxbetyg från mig är att i en del scener med specialeffekter så blir det lite väl synligt att det är animerat, men inget man tänker på i scenens hetta. Men definitivt borde denna serie ses.

Denna får 4, 5 av 5 Katanas.

Recensent: Johnny Höglin


SPLIT (2016) med James McAvoy, Anja Taylor-Joy, Haley Lu Richardson, m.fl.

 Se länk till IMDB här.

Handling: En man med svår DID (Dissociative Identity Disorder) kidnappar tre unga flickor och håller de inlåsta i en källare i närheten av sin arbetsplats. Alltmedans tiden går så får de lära sig om mannens 23 olika identiteter där det blir riktigt kusligt emellanåt faktiskt och James McAvoy gör denna roll så fantastiskt bra. Alla olika identiteter pratar om att ett odjur är på ingång som kommer förgöra de alla, och tiden börjar rinna ut för de inblandade. En terapeut som jobbar nära McAvoy försöker hela tiden framhärda och forska vidare i huruvida han och andra DID-patienter eventuellt har förmågor vi inte förstår i deras diagnoser, men hon, liksom flickorna kommer lite för nära på olika sätt. Och odjuret kommer ju snart framträda... Kommer de klara sig? Denna film är oerhört välgjord på olika vis. Skådespeleriet, ljuset, filmningen, klippning sitter bara som en smäck. Det som stoppar filmen från ett maxbetyg är att en del detaljer blir lite för tydliga där man noterar dom så det sänker realismen i enstaka scener.

Denna får 4,5 av 5 Katanas.

Recensent: Johnny Höglin


RINGS (2017) med Matilda Ingrid Lutz, Alex Roe, Johnny Galecki, Aimee Teegarden m.fl

Se länk till IMDB här.

Handling: Denna film är en väldigt alternerad story till den första The Ring som skrämde slag på halva svenska folket när den kom. Den är initialt från en japansk film som heter Ringu och den allra första var fantastisk. Minns att jag såg den på bio och jag var inte stor i käften efteråt alls. I denna film så är det ju som vanligt en film som följs upp av ett samtal, men nu har de blandat in forskare från universitet som ska försöka utforska Samaras ondska, och även skaffa "följare" som tar över förbannelsen från de som ser filmen. Julia och Holt som är filmens huvudkaraktärer och även ett par i filmen hamnar i en massa knepiga situationer då Samara ringer upp och meddelar "seven days". Det leder dom till hennes gravvalv som de utforskar i en gammal stad som de tror ger hennes själ frid. Visar sig vara något helt annat.

Ska jag vara ärlig med er så sög denna film hårt. Det handlar enbart om att mjölka ur klassiker på pengar genom att göra varumärken av dom med tanke på tidigare kassasuccéer. Hela originalstoryn är ändrad. Den är kanske sevärd att somna till på kvällen eller ströfilm om du ligger sjuk eller bakfull, men det stannar vid det. För denna var sämst. Det enda som räddar poängen den får är enstaka jumpscares och en del coola effekter.

Den får 1 av 5 Katanas.

Recensent: Johnny Höglin


SHOT CALLER (2017) med Nikolaj Coster-Waldau, Jon Bernthal, Lake Bell, m.fl.

Se länk till IMDB här.

Detta handlar om en man som efter en tragisk trafikolycka hamnar i fängelse i USA. Redan de första dagarna får han lära sig att man måste hålla sig till sin "ras" därinne varpå han sällar sig till våldsamma nynazister på anstalten. Han jobbar sig upp i hierarkin och blir ett namn, men hur kommer det gå senare vid frigivning och vad är det för konspiration som sker där på utsidan? Han kämpar hårt med sig själv då han har en kontaktsökande son som han inte träffat på åratal och en ex-fru som han försöker ha en god relation med varvat med hans skumraskaffärer åt nynazisterna.

Denna film är så galet bra och spännande! Filmningen är galant, skådespeleriet är helt underbart och manuset är världsklass. Coster-Waldau imponerar ordentligt i sin karaktär och jag ger denna ett maxbetyg med en plusmeny!

Den får 5 av 5 Katanas.

Recensent: Johnny Höglin.


HASSEL (2017) med Ola Rapace, Aliette Opheim, Shanti Roney, Ana Gil, David Nzinga m.fl.

Se länk till IMDB här.

Det här är så sjukt bra. Denna serie som du kan se på Viaplay handlar om polisen Roland Hassel som med sitt team löser brott på lite okonventionella vis. Han balanserar så snyggt på gränsen mellan att vara polis och skurk, och ibland tar det sig en del tvära kast på flera sätt. Han försöker febrilt också upprätthålla sin papparoll till styvdottern Vida som ibland svävar iväg och hamnar i olika situationer, så han får gripa in. En del saker snurrar till sig på de mest oväntade sätt och mystiken och spänningen tätnar vartefter serien fortskrider. 

Det här är (nära) en fullträff och visar återigen på Sveriges potential. Skådespeleriet är förträffligt från nästan alla och regissören Amir Chamdin gör ett fantastiskt jobb i denna serie med att mixa det nya med en liten splash av den gamla Hassel med Lars-Erik Berenett, som denna serie är en oerhört värdig och en hyllning i världsklass! Autentisk, riktigt spännande och förfärligt hårdkokt! Filmningen är magiskt bra, likaså postproduktionen! Jag kommer dock såga ner denna med en halv poäng, då Ana Gils stakande emellanåt vid läsning av sina repliker framstår som smått amatörmässig.

Den får 4.5 av 5 Katanas.

Recensent: Johnny Höglin


ALEX (2017) med Dragomir Mrsic, Maximilian Alonso-Mrsic, Rakel Wärmländer, Shadi Bahsoun, Anja Lundqvist, Kardo Razzazi m.fl.

Denna serie är annorlunda och banbrytande på olika sätt. Det är en modernare och bättre variabel produktion som för mina tankar till den gamla klassikern "Den Korrumperade Snuten" med Harvey Keitel. Den handlar om polisen Alex Leko som har sina egna okonventionella sätt att göra saker och få saker lösta. Dock så har han haft djupa kontakter med den kriminella världen där han hamnat i en röra och Alex vill dra sig ur för att ha fokus på sin familj och sin son först och främst. Men även om inte Alex letar efter trubbel, så letar trubbel upp Alex... Detta tar sig våldsamma vändningar och det blir nagelbitning emellanåt, så glöm manikyren såvida du inte är miljonär. Den absolut psykopatiske brottslingen BG styr med järnhand från sin fängelsecell och nu anser han att Alex gjort bort sig en gång för alla...

OK, jag ska hålla mig så objektiv jag bara kan trots att jag är vän med både far & son Mrsic. Men det till trots så säger jag bara: Det här är så jävla bra. Så. Jävla. Grymt. Bra. Upprepa det. Det baserar jag på att denna produktion har tagit 7 år från idé till Viaplay. Bra saker tar tid, sägs det ju och det märks på omsorgen som lagts kring denna. Med den fantastiske producenten Mikael Cross och den oerhört vassa regissören Manuel Concha som kompletteras av Dragomir Mrsic´s skådespeleri så bäddar det bara för en massiv succé. Filmningen är perfekt och konsten med att köra en s.k. "followcam" där det förekommer utan alltför mycket skak är en konst som också är klanderfri i denna serie. Specialeffekterna är sjukt bra men kan inte sätta fingret på just vilken av dom ;) Sedan fick jag upp ögonen för det grymma agerandet från Kardo Razzazi. Vilken grym skådis! Sedan är postproduktionen helt galet bra i sin helhet där de vävt samman scenerna på ett så grymt realistiskt sätt så sammanhanget blir så tydligt och samtidigt bygger en riktigt bra spänning!

OK, förlåt... Skulle kunna ranta om denna i både stora och små variationer, men jag och hela Ronin samt alla andra säger istället i kör: SE DENNA SERIE!

Den får 5 av 5 Katanas med en plusmeny 2.0 och en hel ninjautrustning till!

Recensent: Johnny Höglin


BRAWL IN CELL BLOCK 99 (2017) med Vince Vaughn, Jennifer Carpenter, Don Johnson, Victor Almanzar m.fl.

Se länk till IMDB här.

Denna story handlar om den före detta boxaren Bradley Thomas som efter en stormig period i sitt liv med en otrogen fru, ett tragiskt missfall och en del annat beslutar sig för att beblanda sig med knarklangare pga sin ekonomiska situation. Han gör det fantastiskt bra och pengarna börjar blomstra in varteftersom. Relationen med frun börjar även ordna upp sig och allt går åt rätt håll. Men Bradley åker fast och hamnar i fängelse där en sadistisk fångvaktare börjar hålla på att försöka utöva makt på honom samt de andra internerna.

Detta var (nästan för min del) 2 timmar och 12 minuters tortyr. Jag har alltid älskat Vince Vaughn, och hans namn med Jennifer Carpenter och Don Johnson så blir ju antagandet att inget kan bli fel i denna film. Ack, så jag bedrog mig. Denna film är skit för att vara ärlig, och jag såg halva och somnade sen. Men av det jag hann se så var det fullständigt skit. Vaughns skådespel var det absolut inget fel på alls, samt hans bad-ass-look med tatueringar och rakad skalle. Så långt är allt okej, men när man ser vidare i filmen så blir det bara - nej. Alla andra skådisar och statister de hittade hörde inte ens hemma på en skolpjäs i Motala. Vid ett tillfälle så var det en som stirrade rakt in i kameran, och inte ens postproduktionen klippte bort det alls. Sen dessa fight-scener var under all kritik. De skulle haft en bättre fightkoordinator för detta alltså. Allt som allt så var denna film ren och skär skit. Den duger inte ens till en bakfyllefilm eller film då man ligger sjuk.

Den får 0.5 av 5 Katanas (och det är enbart för att jag gillar Vince Vaughn.)

Recensent: Johnny HöglinGRÅZON (2018) med Birgitte Hjort Sørensen, Ardalan Esmaili, Joachim Fjelstrup, Tova Magnusson, Johan Rabaeus m.fl.

Se länk till IMDB här.

Detta handlar om forskaren Victoria Rahbek som bor med sin son Oskar i Köpenhamn men jobbar även bitvis i Sverige på ett företag som utvecklar drönare. Hon blir charmerad av sin gamla kurskamrat Iyad som kommer fram till henne på en mässa om just drönare och dess framgångar och utveckling. Vad hon inte vet är att Iyad har blivit en del av en terrorcell som ska utföra en attack i Danmark varpå hon tas gisslan av Iyad som i sin tur lyder under den internationellt efterlyste terroristen Al-Shishani. SÄPO i Sverige och PET i Danmark inleder ett samarbete efter en fatal skottlossning där man hittar ett stridshuvud som försöks smugglas in i Sverige men misslyckas och hela härvan nystas upp och ett hotfullt öde väntar. Den hårdföre polisen Eva Forsberg tillsammans med sin danska kollega Jesper Lassen måste försöka lösa detta snabbt...

Wow. Wow. Wow och WOW igen vilken oerhört bra serie! Detta är en nagelbitare deluxe, och som vanligt glänser danskarna i ännu en produktion i samarbete med Sverige vilket blir en rätt naturlig effekt för svenskar hade aldrig kunnat göra något sånt här på egen hand så jag förstår att danskarna fick agera krycka här. Men allting är perfektion faktiskt. Jag har sällan sett en serie utan en massa action, pangpang och biljakter som ändå lyckas bygga upp en spänning på detta sätt men det beror på skådespeleriet, scenografin och den episka musiksättningen som är briljant. Nej, gott folk. Denna skickar vi på ett fullt betyg.

Den får 5 av 5 Katanas!

Recensent: Johnny Höglin


Beck Ditt eget blod, Djävulens Advokat, Den Tunna Isen, Utan Uppsåt (2018) med Peter Haber, Måns Nathanaelson, Kristofer Hivju, Ingvar Hirdwall m.fl.

Se länk till IMDB här.

Martin Beck är tillbaka i 4 nya filmer och eftersom Gunvald Larsson gått bort så får han en ny kollega från Norge vid namn Steinar Hovland. Tillsammans löser de mord på löpande band och hamnar i en del osannolika situationer men det löser sig till sist.

Denna recension får sammanfatta samtliga nya delar. 

Nej, bara nej. Det är nog lika bra att lägga ner Beck en gång för alla. De allra flesta kan vara överens om att tidigare Beck var lysande bra, men fick självklart ta emot kritik för att Gunvald var rasist, sexist och annat som kunde gnällas på. Så Persbrandt/Gunvald fick bli tam i sina sista filmer i Beckserien. Kristofer Hivju skulle agera dragplåster i dom nya delarna men det faller så platt. Inte pga hans agerande alls som är klanderfritt, men hur Beck också måste politiseras och "könsneutraliseras". Men vid sidan om det så haltar skådespeleriet en hel del här. Replikerna utförs som om de läses innantill från manus, det är styltigt utan inlevelse, postproduktionen hade sina små fläckar och det ska strösslas genus och smygas in en massa politik i allting. Det verkar som om Beck enbart blivit en slags propagandamegafon för manusförfattarna, för ärligt talat - det här är ren skit. Enda anledningen att folk tittar på detta är för att de flesta går på autopilot pga namnet/varumärketoch tittar på detta. Men så går det när enbart svenskar får fria tyglar att bestämma. Förstår ni nu bättre varför man använder danskar och andra som draghjälp när man siktar på storsuccé?

Denna får -5 av 5 Katanas.

Recensent: Johnny Höglin