RECENSIONER

På denna sida kommer det komma sporadiska recensioner av olika filmer. Det som skrivs är enbart skribentens åsikter om filmen och representerar inte hela Ronin Media, så därför signeras allt med recensentens namn under. Vad man tycker om en film är alltid subjektivt. Graderingen sker med Katanasvärd där 5 är toppbetyg och 1 är uselt.

Vill du skicka in en recension av en film du vill lyfta fram eller ge en hjälpande Harakiri? Maila bild på omslag, filmens titel och recension undertecknat med ditt riktiga namn till: johnny@roninmedia.se och märk mailet Recension.

PRISONERS (2013) med Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman, Viola Davis, Terrence Howard m.fl.

Se länk till IMDB här.

Handling: Denna film är ett spännande kriminaldrama som biter tag i tittaren redan i ett tidigt skede i filmen. Den handlar om 2 små flickor som blir bortrövade och familjerna till de båda ger sig ut för att tillsammans med polisen leta rätt på dom. En man grips och de flesta tror att fallet är löst, men det visar sig inte vara det alls. Det tar sig tvära vändningar genom filmen där samtliga inblandade griper efter halmstrån. Polisen Loki (Gyllenhaal) blir väldigt engagerad i detta fall och satsar allt han har på att lösa det. Pappan Keller Dover (Jackman) rövar bort den misstänkte och torterar honom till att erkänna var han rövat bort flickorna alltmedans tiden rinner ut för dom. Familjernas desperation blir allt större vartefter tiden går, och Loki finner små detaljer som gör att han börjar tvivla mer och mer på om den första misstänkta mannen är verkligen rätt... Överlever flickorna? Grep de rätt gärningsman?

Filmen är oerhört bra regisserad av Dennis Villaneuve och kamera samt skådespeleriet i denna film är direkt oklanderligt. Den sätter dig på helspänn och hela storyn i manuset är bara riktigt, riktigt bra precis som hela filmen i övrigt. Denna kan ses på Netflix.

Den får hela fulla 5 Katanas!

Recensent: Johnny Höglin


BLÅ ÖGON (2014) med Louise Peterhoff, Sven Nordin, Karin Franz Körlof, Adam Lundgren, Linus Wahlgren, Cecilia Frode, m.fl.

Se länk till IMDB här. 

Handling:  Detta är en fiktiv serie som drar en hel del paralleller till dagens politiska arena och hur den ter sig. Jag måste säga att då jag lägger märke till detaljer då jag tittar på serier och filmer så var jag oerhört ljummen inför denna just för att den var svensk. Men ack så fel jag hade... Denna serie är riktigt bra. Skådespeleriet är fantastiskt, filmandet är fenomenalt bra, samt hur de väljer att varva mellan karaktärerna och hur saker utvecklar sig kring dessa vartefter intrigerna fortgår. Denna serie ger även en liten fingervisning i hur politiskt fulspel kan yttra sig i maktens korridorer oavsett parti med en oerhörd realism som förfärar alla oss med en fungerande hjärna för sannolikheten att det ser ut såhär på riktigt är väldigt hög. Denna serie har allt. Intriger, action, humor, romantik.Vi får delta i politiska mord, hemliga politikermöten, nazistiska terrordåd, skumma möten, fina familjestunder, oväntad kärlek med mera. 

Sverige kan om de vill ordentligt vilket visar sig här och i andra stora produktioner. Kanske släppa sargen och värdegrundskonservatismen lite mer så är vi snart ikapp danskarna, och sätter Sverige på den internationella filmkartan igen. Det enda som minimerar ett maxbetyg från mig är att i en del scener med specialeffekter så blir det lite väl synligt att det är animerat, men inget man tänker på i scenens hetta. Men definitivt borde denna serie ses.

Denna får 4, 5 av 5 Katanas.

Recensent: Johnny Höglin


SPLIT (2016) med James McAvoy, Anja Taylor-Joy, Haley Lu Richardson, m.fl.

 Se länk till IMDB här.

Handling: En man med svår DID (Dissociative Identity Disorder) kidnappar tre unga flickor och håller de inlåsta i en källare i närheten av sin arbetsplats. Alltmedans tiden går så får de lära sig om mannens 23 olika identiteter där det blir riktigt kusligt emellanåt faktiskt och James McAvoy gör denna roll så fantastiskt bra. Alla olika identiteter pratar om att ett odjur är på ingång som kommer förgöra de alla, och tiden börjar rinna ut för de inblandade. En terapeut som jobbar nära McAvoy försöker hela tiden framhärda och forska vidare i huruvida han och andra DID-patienter eventuellt har förmågor vi inte förstår i deras diagnoser, men hon, liksom flickorna kommer lite för nära på olika sätt. Och odjuret kommer ju snart framträda... Kommer de klara sig? Denna film är oerhört välgjord på olika vis. Skådespeleriet, ljuset, filmningen, klippning sitter bara som en smäck. Det som stoppar filmen från ett maxbetyg är att en del detaljer blir lite för tydliga där man noterar dom så det sänker realismen i enstaka scener.

Denna får 4, 5 av 5 Katanas.

Recensent: Johnny Höglin


RINGS (2017) med Matilda Ingrid Lutz, Alex Roe, Johnny Galecki, Aimee Teegarden m.fl

Se länk till IMDB här.

Handling: Denna film är en väldigt alternerad story till den första The Ring som skrämde slag på halva svenska folket när den kom. Den är initialt från en japansk film som heter Ringu och den allra första var fantastisk. Minns att jag såg den på bio och jag var inte stor i käften efteråt alls. I denna film så är det ju som vanligt en film som följs upp av ett samtal, men nu har de blandat in forskare från universitet som ska försöka utforska Samaras ondska, och även skaffa "följare" som tar över förbannelsen från de som ser filmen. Julia och Holt som är filmens huvudkaraktärer och även ett par i filmen hamnar i en massa knepiga situationer då Samara ringer upp och meddelar "seven days". Det leder dom till hennes gravvalv som de utforskar i en gammal stad som de tror ger hennes själ frid. Visar sig vara något helt annat.

Ska jag vara ärlig med er så sög denna film hårt. Det handlar enbart om att mjölka ur klassiker på pengar genom att göra varumärken av dom med tanke på tidigare kassasuccéer. Hela originalstoryn är ändrad. Den är kanske sevärd att somna till på kvällen eller ströfilm om du ligger sjuk eller bakfull, men det stannar vid det. För denna var sämst. Det enda som räddar poängen den får är enstaka jumpscares och en del coola effekter.

Den får 1 av 5 Katanas.

Recensent: Johnny Höglin


SHOT CALLER (2017) med Nikolaj Coster-Waldau, Jon Bernthal, Lake Bell, m.fl.

Se länk till IMDB här.

Detta handlar om en man som efter en tragisk trafikolycka hamnar i fängelse i USA. Redan de första dagarna får han lära sig att man måste hålla sig till sin "ras" därinne varpå han sällar sig till våldsamma nynazister på anstalten. Han jobbar sig upp i hierarkin och blir ett namn, men hur kommer det gå senare vid frigivning och vad är det för konspiration som sker där på utsidan? Han kämpar hårt med sig själv då han har en kontaktsökande son som han inte träffat på åratal och en ex-fru som han försöker ha en god relation med varvat med hans skumraskaffärer åt nynazisterna.

Denna film är så galet bra och spännande! Filmningen är galant, skådespeleriet är helt underbart och manuset är världsklass. Coster-Waldau imponerar ordentligt i sin karaktär och jag ger denna ett maxbetyg med en plusmeny!

Den får 5 av 5 Katanas.

Recensent: Johnny Höglin.


HASSEL (2017) med Ola Rapace, Aliette Opheim, Shanti Roney, Ana Gil, David Nzinga m.fl.

Se länk till IMDB här.

Det här är så sjukt bra. Denna serie som du kan se på Viaplay handlar om polisen Roland Hassel som med sitt team löser brott på lite okonventionella vis. Han balanserar så snyggt på gränsen mellan att vara polis och skurk, och ibland tar det sig en del tvära kast på flera sätt. Han försöker febrilt också upprätthålla sin papparoll till styvdottern Vida som ibland svävar iväg och hamnar i olika situationer, så han får gripa in. En del saker snurrar till sig på de mest oväntade sätt och mystiken och spänningen tätnar vartefter serien fortskrider. 

Det här är (nära) en fullträff och visar återigen på Sveriges potential. Skådespeleriet är förträffligt från nästan alla och regissören Amir Chamdin gör ett fantastiskt jobb i denna serie med att mixa det nya med en liten splash av den gamla Hassel med Lars-Erik Berenett, som denna serie är en oerhört värdig och en hyllning i världsklass! Autentisk, riktigt spännande och förfärligt hårdkokt! Filmningen är magiskt bra, likaså postproduktionen! Jag kommer dock såga ner denna med en halv poäng, då Ana Gils stakande emellanåt vid läsning av sina repliker framstår som smått amatörmässig.

Den får 4.5 av 5 Katanas.

Recensent: Johnny Höglin